full screen background image
English Nederlands

Culturele interventies


Esseline van de Sande adviseert over de ontwikkeling en productie van betekenisvolle culturele interventies in de stad, in het sociale culturele en publieke domein. Thema's zijn: ontmoeting, vakmanschap. kunst & cultureel erfgoed, talent-ontwikkeling, ondernemerschap en ambachten.

De linken hieronder geven een indruk van duurzame samenwerkingen met verschillende coalities de afgelopen jaren. Het proces, de opzet, inhoud, rol (curator, facilitator of coach) worden afgestemd in overleg.

Actie-onderzoek De Stadscoalitie Leidschendam-Voorburg
De Stadscoalitie methode vloeide voort uit een 3 jaar durend actie-onderzoek. De methode brengt mensen en verschillende partijen in de stad, die elkaar normaliter niet ontmoeten, met elkaar in verbinding. Het startpunt is een culturele interventie. Dit creëert een atmosfeer van samenwerking en economische activiteit die succesvol blijkt.


Curator Verhalenhuis Voorburg
(13-06-2019)
2e editie Dialoog: van wij en zij naar ons HetKrantje pg.25
 

Curator & facilitator openingsavond At Home Everywhere Rotterdam
(29-05-2019)
in samenwerking Verhalenhuis Belvédère/ ICORN/PENN
 

Curator Verhalenhuis Leidschendam
(13-03-2019)
1e editie Eenzaamheid: van wij en zij naar ons Voorburgs Dagblad
 

Facilitator Syria: Voices from within Den Haag 
(26-11-2018)
Een briefing van vredesactivisten uit Syrië. Impressie: https://bit.ly/2E9HpND
Artikel via GMOP: Schijn van wederopbouw bedriegt

 
Curator Al Rewaq in Places of Hope Leeuwarden
 
#LF2018
(18-11-2018)
Places of Hope bood plek aan de Al Rewaq, een broedplaats voor culturele ontmoeting en gesprek over de toekomst van Nederland. Een programma met de intentie van culturele duurzaamheid.


Curator Pop-up Bazar tijdens Vlietdagen in Voorburg

(15-09-2018)
Bezoekers maken kennis met culturen en tradities. Achter de schermen is het een proces waardoor nieuwe ondernemende vakmensen sneller hun weg vinden in de stad, een netwerk opbouwen en werk vinden.
 

Curator Benefietconcert Oude Kerk Voorburg
(14-09-2018)
Een programma onder leiding van dirigent, componist en fluitist Majed Sarai Edin met muziek uit Syrië, Armenië, Iran, Koerdistan en Irak. 


Curator Première Film De Stadscoalite Veurtheater Leidschendam

(22-06-2018)
De première van de korte documentaire film 'De Stadscoalitie'; een initiatief dat oude en nieuwe ondernemers in Leidschendam-Voorburg bij elkaar brengt.


Curator De Stadscoalitie: Pop-up Bazar Voorburg
(27 en 28-10-2017)
Op vrijdag 27 oktober en zaterdag 28 oktober 2017 werd in de Herenstraat in Voorburg een zogenaamde Pop-up Bazar gehouden, een initiatief dat werd georganiseerd door de Stadscoalitie. De Pop-up Bazar is bedoeld om nieuwe talenten in de stad in contact te brengen met ondernemers in hetzelfde beroep. Zie ook AD: Passie is universele taal


Curator The Soul of the City: Ontmoetingen met Syriërs Rotterdam

(13-10-2016)
De komst van nieuwe burgers creëert mogelijkheden. Het vraagt om nieuwe samenwerkingen, nieuwe manieren van werken en organiseren. Het vraagt om creativiteit en trial-and-error, om aandacht voor mogelijkheden in plaats van bedreigingen. Een benadering die uitgaat van talent in plaats van droge statistieken. Alles begint met ontmoetingen.
- Welke initiatieven zijn er in de stad?
- Welke samenwerkingen ontstaan er?
- Wat valt er van deze initiatieven en samenwerkingen te leren?
Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens een avond waarin verschillende organisaties op het gebied van wonen, muziek, cultuur en architectuur hun ervaringen delen. Het programma the Soul of the City staat in het licht van het uitkomen van het boek Ontmoetingen met Syriërs


Curator Wederopbouw en de ziel van de stad. Aleppo – Rotterdam
(10-9-2016)
Het Grote Midden Oosten Platform en Het Nieuwe Instituut organiseren een middag gewijd aan de wederopbouw van Syrische steden. Sprekers waren Michelle Provoost (Crimson Architectural Historians en International New Town Institute), de Syrische architect Bengin Dawod en een aantal Syrische experts, moderator was Maarten Hajer. Muziek, beelden en een maaltijd zorgden voor een Syrische sfeer.


Mede-curator Bazar inspireert Stadscoalitie voor ondernemende vluchtelingen in Leidschendam-Voorburg

(1-7-2016)
Shervin Nekuee en Esseline van de Sande van Het Grote Midden Oosten Platform brengen vluchtelingen en immigranten met een ondernemingsdroom en de stedelijke partners in spe samen tijdens inspirerende diners met een culturele en culinaire insteek gebaseerd op de oude Bazar technieken van het Midden Oosten.


Curator Alternative roads to peace Amsterdam & The Hague

(6-4-2016) en (7-4-2016)
Peace talks of political leaders capture the attention of the media. We hear much less about alternative roads to peace. Yet grass root initiatives all over the world have proven to be important for lasting peace agreements. Research has shown that involving women create a more sustainable peace process. The UN created Resolution 1325 to include women in peace negotiations and post-conflict resolution. Involving women and young peacemakers especially appears to be crucial. The Syrian activist Rafif Jouejati gives Syrians a voice by means of the Freedom Charter. She sees a pivotal role for civil society in peace building and promotes gender equality in all its activities.
More info: speakers & film of the program at Pakhuis de Zwijger
More info: speakers & program at Institute for Social Studies & SID
Article & film about The Freedom Charter
 

Curator Wat kun je wel doen? Het enigma van Syrië
(10-10-2013)
Dit programma is een initiatief van The Room of Listening, mede mogelijk gemaakt dankzij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De humanitaire tragedie die zich in Syrië sinds de lente van 2011 afspeelt is onbeschrijfelijk. De eerste vragen die Syriërs stellen zijn: ‘Waarom helpt Europa ons niet? Zijn jullie bang voor de fundamentalisten? Wij zijn liberale Syriërs en jullie buren…’ Terwijl het een uitzichtloze situatie lijkt, betekent dit niet dat je niets kan doen. Laten we de discussie to attack or not to attack ontstijgen en dieper op de vraagstukken ingaan ten einde in beweging te komen.
Wat kun je wél doen: The Enigma of Syria. Een avond over persoonlijke drijfveren om in beweging te komen en om Syrië beter te leren kennen vanuit verschillende invalshoeken: politiek, economisch, humanitair en kunst. Meer info via Humanity House