full screen background image
English Nederlands

Programma’s


Esseline ontwikkelt en produceert regelmatig culturele programma’s, interventies en debatavonden in samenwerking met verschillende coalities. De opzet en inhoud worden afgestemd in overleg via info@theroomoflistening.com Voorbeelden zijn:
 

Syria: Voices from within 
(26-11-2018)
Een briefing van vredesactivisten uit Syrië. Impressie: https://bit.ly/2E9HpND
Artikel via GMOP: Schijn van wederopbouw bedriegt

 


Al Rewaq in Places of Hope in Leeuwarden
 
#LF2018
(18-11-2018)
Places of Hope bood plek aan de Al Rewaq, een broedplaats voor culturele ontmoeting en gesprek over de toekomst van Nederland. Een programma met de intentie van culturele duurzaamheid.


Pop-up Bazar tijdens Vlietdagen in Voorburg

(15-09-2018)
Bezoekers maken kennis met culturen en tradities. Achter de schermen is het een proces waardoor nieuwe ondernemende vakmensen sneller hun weg vinden in de stad, een netwerk opbouwen en werk vinden.
 

Benefietconcert Oude Kerk Voorburg
(14-09-2018)
Een programma onder leiding van dirigent, componist en fluitist Majed Sarai Edin met muziek uit Syrië, Armenië, Iran, Koerdistan en Irak. 


Première Film De Stadscoalite Veurtheater Leidschendam

(22-06-2018)
De première van de korte documentaire film 'De Stadscoalitie'; een initiatief dat oude en nieuwe ondernemers in Leidschendam-Voorburg bij elkaar brengt.


De Stadscoalitie: Pop-up Bazar Voorburg
(27 en 28-10-2017)
Op vrijdag 27 oktober en zaterdag 28 oktober 2017 werd in de Herenstraat in Voorburg een zogenaamde Pop-up Bazar gehouden, een initiatief dat werd georganiseerd door de Stadscoalitie. De Pop-up Bazar is bedoeld om nieuwe talenten in de stad in contact te brengen met ondernemers in hetzelfde beroep.Zie ook AD: Passie is universele taal 


The Soul of the City: Ontmoetingen met Syriërs in de stad

(13-10-2016)
De komst van nieuwe burgers creëert mogelijkheden. Het vraagt om nieuwe samenwerkingen, nieuwe manieren van werken en organiseren. Het vraagt om creativiteit en trial-and-error, om aandacht voor mogelijkheden in plaats van bedreigingen. Een benadering die uitgaat van talent in plaats van droge statistieken. Alles begint met ontmoetingen.
- Welke initiatieven zijn er in de stad?
- Welke samenwerkingen ontstaan er?
- Wat valt er van deze initiatieven en samenwerkingen te leren?
Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens een avond waarin verschillende organisaties op het gebied van wonen, muziek, cultuur en architectuur hun ervaringen delen. Het programma the Soul of the City staat in het licht van het uitkomen van het boek Ontmoetingen met Syriërs.  

Wilt u de ziel van uw stad ook meer zichtbaar maken? Mailt u naar: info@theroomoflistening.com


Wederopbouw en de ziel van de stad. Aleppo – Rotterdam
(10-9-2016)
Het Grote Midden Oosten Platform en Het Nieuwe Instituut organiseren een middag gewijd aan de wederopbouw van Syrische steden. Sprekers waren Michelle Provoost (Crimson Architectural Historians en International New Town Institute), de Syrische architect Bengin Dawod en een aantal Syrische experts, moderator was Maarten Hajer. Muziek, beelden en een maaltijd zorgden voor een Syrische sfeer.


Bazar inspireert Stadscoalitie voor ondernemende vluchtelingen in Leidschendam-Voorburg

(1-7-2016)
Shervin Nekuee en Esseline van de Sande van Het Grote Midden Oosten Platform brengen vluchtelingen en immigranten met een ondernemingsdroom en de stedelijke partners in spe samen tijdens inspirerende diners met een culturele en culinaire insteek gebaseerd op de oude Bazar technieken van het Midden Oosten.
Zie film of artikel voor meer informatie info@theroomoflistening.com 


Alternative roads to peace

(6-4-2016) en (7-4-2016)
Peace talks of political leaders capture the attention of the media. We hear much less about alternative roads to peace. Yet grass root initiatives all over the world have proven to be important for lasting peace agreements. Research has shown that involving women create a more sustainable peace process. The UN created Resolution 1325 to include women in peace negotiations and post-conflict resolution. Involving women and young peacemakers especially appears to be crucial.
The Syrian activist Rafif Jouejati gives Syrians a voice by means of the Freedom Charter. She sees a pivotal role for civil society in peace building and promotes gender equality in all its activities.
Rafif at Dutch Nieuwsuur
More info: speakers & film of the program at Pakhuis de Zwijger
More info: speakers & program at Institute for Social Studies & SID
Article & film about The Freedom Charter
 

Wat kun je wel doen? Het enigma van Syrië
(10-10-2013)
Dit programma is een initiatief van The Room of Listening, mede mogelijk gemaakt dankzij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.
De humanitaire tragedie die zich in Syrië sinds de lente van 2011 afspeelt is onbeschrijfelijk. De eerste vragen die Syriërs stellen zijn: ‘Waarom helpt Europa ons niet? Zijn jullie bang voor de fundamentalisten? Wij zijn liberale Syriërs en jullie buren…’
Terwijl het een uitzichtloze situatie lijkt, betekent dit niet dat je niets kan doen. Laten we de discussie to attack or not to attack ontstijgen en dieper op de vraagstukken ingaan ten einde in beweging te komen.
Wat kun je wél doen: The Enigma of Syria. Een avond over persoonlijke drijfveren om in beweging te komen en om Syrië beter te leren kennen vanuit verschillende invalshoeken: politiek, economisch, humanitair en kunst. Meer info via Humanity House